Internationella kvinnodagen


Zetkin_luxemburg1910På den internationella kvinnodagen höjs röster från två olika fronter. Den ena fronten driver en kamp för att förändra det patriarkala samhället för jämställdhet såväl på jobbet som i hemmet. Den andra fronten står för fler kvinnorepresentationer till ministerposter, parlamentskandidater och företagsstyrelser.

Den internationella kvinnokampen pågår på två olika fronter. Den ena kämpar för en omvälvning av det patriarkala klassamhället och den andra står för kvinnornas delaktighet i etableringen av klassamhället. De vill höja vinsten i välfärden genom att försämra arbetsförhållandena inom vården. De vill höja företagsvinsten genom att öka löneklyftorna mellan män och kvinnor såväl inom den offentliga sektorn som i privata företag.

Här i Sverige, som sägs vara det mest jämställda samhället i världen, är skillnaderna mellan dessa två fronter mer synliga än någonsin. Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare och Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, höjer gärna sina röster för fler kvinnliga representanter i företagsstyrelser, men de driver samtidigt en hård politik för att sänka kvinnornas löner inom vården, kommuner och skolor. Deras höjda röster för mer kvinnorepresentation i maktinstitutioner är ett sätt för borgerligheten att etablera det patriarkala klassamhället. Samtidigt ser vi hur undersköterskor, lärare och kommunanställda intensifierar sin kamp för ett mer jämställt samhälle.

I länder där kvinnor är än mer utsatta pågår en liknande kvinnokamp på två olika fronter. I länder som Iran, Turkiet, Irak och Saudiarabien höjer de så kallade islamska feministerna sina röster för höjd kvinnorepresentation i parlamentet. Medan kvinnokampen för en förändring i grunden av dessa patriarkala samhällen utgör den mest avgörande fronten av kampen för jämlikhet och demokrati.

Den internationella kvinnodagen tillhör inte de borgerliga kvinnornas hårda lönesänkarlinje. Den internationella kvinnodagen instiftades av arbetande socialistiska kvinnor. Den handlar om att påminna oss om hur vårt samhälle inte är jämställt och om hur patriarkatet reproduceras som en del av klassamhället. Den handlar om en kamp som bedrivs dagligen på jobbet, i hemmet och samhället som helhet.

6 mars 2016

Hämtad från, Föreningen Pedagogiskt Arbete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *